Varför införde Formel 1 tankstopp?

Om det är någon bil som behöver tanka ofta så är det lätt att föreställa sig att det borde vara de snabbaste bilarna i världen. Racerbilarna i Formel 1. Spontant kan man tycka att den kraft som finns i F1-bilarna är så stark att det borde uppstå behov av att tanka bilarna under loppets gång. Men faktum är att så inte sker. Inte längre. År 2010 tankades tydligen den sista F1-bilen innan det Internationella Bilsportförbundet, FIA, beslöt att förbjuda tankstopp under pågående tävling. Det innebär att bilarna numera startar med full tank – men framför allt att förarna måste förhålla sig till detta när de kör så att de inte får soppatorsk innan de passerar mållinjen.

Varför hände det här?

Men vad var egentligen anledningen till att Formel 1 satte stopp för möjligheten att tanka under depåstoppen? Enligt FIA handlade det framför allt om två skäl. Säkerhet och ekonomi. När det gäller det förstnämnda var argumentet att olycksrisken var för hög. Bland annat i form av läckor eller att föraren körde i väg för tidigt med bränsleslangen fortfarande inkopplad till bilen. Ibland kunde det till och med sluta i bränder. Men det fanns som sagt även ekonomiska skäl. Det kostade pengar att transportera, ta hand om och lagra bränsle. Uppgifter hävdar att det kunde kosta F1-lagen runt en miljon euro om året att tanka under tävlingarna, vilket bedömdes vara ohållbart i längden.

Kan tankstopp bli aktuellt igen i framtiden?

Det är högst osannolikt att tankstoppen återkommer till Formel 1. I alla fall under överskådlig framtid. F1 vill helt enkelt inte dra på sig kostnaderna det skulle innebära. Det finns dock fler skäl, även utöver ekonomi och säkerhet. Dessa handlar om vilken bild som F1 vill framställa av sig själva. Det är inte längre modernt att profilera sig med avfall och föroreningar. Då blir det svårt att implementera mer bränsle i sporten än vad som redan finns. Istället är det värden som hållbarhet och effektivitet som prioriteras, vilket innebär att även F1 vill använda så få resurser som möjligt. Formel 1 har dessutom satt ett mål om att bli koldioxidneutrala vid år 2030, och det rimmar naturligtvis illa med att addera mer bränsle till tävlingarna.

Diskussionen var dock uppe på tapeten år 2016. Det fanns nämligen röster som höjdes för att återinföra tankstopp i samband med tävlingarna. Argumentet handlade uteslutande om underhållning och att det skulle “förbättra showen”. Det gick dock aldrig längre än så, och förslaget avstyrdes relativt snabbt eftersom nackdelarna ansågs överstiga fördelarna. Återigen handlade det om vilken typ av bild som Formel 1 ville förmedla av sig själva – både nu och i framtiden. Som sagt, det vore direkt kontraproduktivt att återinföra tankstopp för någon som vill ge intrycket av att arbeta effektivt och hållbart.

Leave a Reply